Am câștigat cu cele mai vechi reţete de sarmale

Ciuperca Mică la Festivalul SarmalelorAm participat pentru prima dată la Festivalul Sarmalelor de la Praid, care a devenit o tradiţie în decursul anilor. Am încercat să dăm viaţă celor mai vechi reţete de sarmale ale bucătăriei ardeleneşti. Am preparat trei reţete: cea mai veche rețetă de sarmale din Transilvania, apoi sarmalele domneşti, care au fost preparate în bucătăria principelui Mihály Apafi, respectiv rețeta de sarmale din Ţinutul Sării.

Cea mai veche rețetă de sarmale din Transilvania provine din 1692, pe care l-am găsit în cartea de bucate a lui Zsófia Tófői, la biblioteca Teleki din Târgu-Mureş. Curiozitatea acestei reţete preparată din carne de vită, constă în condimentarea cu ghimbir. Pentru că la vremea respectivă încă nu a fost inventată maşina de tocat, carnea a fost tăiată în cuburi, apoi condimentată cu piper. Pentru prepararea acestei bucate au folosit şi vin, cuburile de carne fiind îmbăiate în el.
Reţeta sarmalelor domneşti provine din cartea de bucate a lui Anna Bornemissza, care descrie cum varza întreagă a fost umplută cu carne de vită condimentată cu ceapă, apoi gătită în sucul cărnii de vită (ingredientele sucului fiind: coadă de bou fiartă cu morcovi, slănină, ceapă, frunză de pătrunjel și condimentat cu piper).
Reţeta din Ţinutul Sării seamănă cu reţetele de sarmale pregătite și în prezent, cu o diferenţă: în locul orezului au adăugat crupe de porumb (păsat). În final am închis prânzul domnesc cu o supă neagră, care spre deosebire de credinţa populară nu este cafea, ci un sos dulce-acrișor preparat spre a fi servit pe carnea de vânat.

Echipa noastră a gătit, a gustat după care am așternut masa şi preparatele noastre au fost gustate de către juriu, din care a făcut parte și domnul Cristian Tabără. După juriu a venit rândul prietenilor și membrilor echipei Ciuperca Mică, dar și câtorva participanţi, să guste bucatele pregătite. Cele trei rețete au câştigat titlul de cele mai originale sarmale.

Ne-am simţit extraordinar pe tot parcursul evenimentului: ne-am distrat, am dansat și am râs. Dorim să-i mulțumim și pe această cale domnului András Józsa, pentru efortul depus în căutarea reţetelor vechi de sute de ani şi pentru faptul că a ridicat, prin prezența lui, ștacheta echipei Ciuperca Mică. Fără umorul lui particular n-am fi avut o zi de neuitat, plină cu râsete şi voie bună.

Lăsăm pozele să vorbească în locul nostru: